وضعیت نامساعد بناهای مذهبی تاریخی اصفهان؛ مرمت نیمه‌تمام و چالش‌های مالی

چهار امامزاده تاریخی اصفهان، شامل امامزادگان درب امام، احمد، هارون ولایت و اسماعیل، به دلیل کمبود بودجه و نبود همکاری بین اداره میراث فرهنگی و اداره اوقاف، با مشکلات جدی در زمینه م...
تبلیغات

پایگاه خبری سفرنویسان-چهار امامزاده تاریخی اصفهان در انتظار مرمت فوری

استان اصفهان با بیش از ۵۰ امامزاده تاریخی، یکی از غنی‌ترین مناطق کشور در حوزه میراث فرهنگی و مذهبی محسوب می‌شود. اما در حال حاضر، چهار بنای مهم مذهبی این استان در وضعیت نامساعدی قرار دارند و نیاز به مرمت فوری دارند.

سیدمهدی سیدالعسگری، معاون میراث فرهنگی استان اصفهان، در گفت‌وگویی با خبرنگاران اعلام کرد: «با توجه به شرایط حفاظتی این امامزادگان که جزو نفایس میراث فرهنگی اصفهان محسوب می‌شوند، از اداره کل اوقاف و امور خیریه به‌عنوان متولی اصلی این بناها درخواست کرده‌ایم که مرمت آن‌ها را به‌صورت مشارکتی آغاز کند. اما تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.»

 

مرمت نیمه‌تمام و نقش اوقاف در نگهداری بناهای تاریخی

به گفته سیدالعسگری، طبق قانون، اداره اوقاف و امور خیریه موظف به نگهداری و مرمت بناهای مذهبی تحت اختیار خود است. بااین‌حال، به دلیل کمبود منابع مالی، برخی از پروژه‌های مرمت با تأخیر مواجه شده یا نیمه‌تمام رها شده‌اند.

وی با اشاره به مرمت گنبد امامزاده درب امام اصفهان، گفت: «با توجه به وضعیت نامساعد این گنبد، میراث فرهنگی با اعتباری بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال مرمت آن را آغاز کرد. اما این پروژه که قرار بود با مشارکت اداره کل اوقاف تکمیل شود، همچنان نیمه‌تمام باقی مانده است.»

 

بیشر بخوانید:

برزیل میزبان دختر پارسی

موزه ­ای به نام پاریس؛ پاریس، عروس شهرهای جهان

گذری بر کردهای سرزمین مادری

 

تخریب تدریجی امامزاده‌های تاریخی اصفهان

بناهای تاریخی دیگری نیز در اصفهان با خطر فرسایش مواجه هستند. به گفته سیدالعسگری، امامزاده احمد بر اثر موریانه دچار آسیب جدی شده بود و اداره میراث فرهنگی اقدام به موریانه‌زدایی از این بنا کرد. اما به دلیل نبود همکاری لازم از سوی متولیان، این پروژه نیز ناتمام مانده است.

همچنین، امامزاده هارون ولایت که در نزدیکی میدان عتیق و مسجد جامع عتیق اصفهان قرار دارد، با ریزش کاشی‌های گنبد خود مواجه شده است. سیدالعسگری اظهار داشت: «از سال گذشته تاکنون بارها با اداره اوقاف و امور خیریه مکاتبه کرده‌ایم تا اقدامات حفاظتی لازم انجام شود. اما هنوز هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.»

 

کمبود بودجه؛ چالش بزرگ اوقاف در مرمت بناهای مذهبی تاریخی

از سوی دیگر، امیرحسین اسماعیل‌پور، معاون بهره‌وری اقتصادی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان، ضمن تأیید مشکلات مالی این نهاد در حوزه مرمت و نگهداری امامزادگان، عنوان کرد که اداره اوقاف هیچ‌گونه بودجه دولتی ندارد و تمام هزینه‌های مربوط به این اماکن از محل نذورات مردمی تأمین می‌شود.

وی افزود: «چهار امامزاده‌ای که نیاز به مرمت دارند، در مناطق کم‌درآمد استان قرار گرفته‌اند و عایدات آن‌ها حتی برای تأمین حقوق خادمین هم کافی نیست.»

به گفته اسماعیل‌پور، یکی از منابع مالی اداره اوقاف، درآمد حاصل از فروش قبر در عرصه و محوطه امامزادگان است. اما در امامزاده‌هایی مانند امامزاده اسماعیل، امامزاده احمد، هارون ولایت و درب امام، میزان فروش قبر بسیار اندک است و درآمد حاصله کفاف هزینه‌های مرمت را نمی‌دهد.

 

درآمد اندک امامزادگان و مشکلات نگهداری بناهای تاریخی

اسماعیل‌پور همچنین اشاره کرد که در میان این چهار امامزاده، تنها امامزاده اسماعیل دارای چهار باب مغازه موقوفه است که درآمد سالانه آن‌ها حتی به ۲۰ میلیون ریال هم نمی‌رسد. وی تأکید کرد که هزینه‌های مرمت و نگهداری امامزاده‌های تاریخی به‌مراتب بیشتر از بناهای نوساز است و نبود درآمد پایدار و بودجه‌های کافی، بزرگ‌ترین چالش پیش روی این نهاد در حفظ آثار مذهبی تاریخی اصفهان است.

 

 

تبلیغات

مطالب مرتبط

مطالبات صنعت گردشگری؛ اعمال مدیریت یکپارچه

مطالبات صنعت گردشگری؛ اعمال مدیریت یکپارچه بهنام حیدر پور؛ مدیرعامل شرکت نیک سفر ما برای ارزیابی در تحقی...

نوروز؛ میراثی فراتر از تقویم و پلی برای صلح جهانی

سیدرضا صالحی امیری در آیین گرامیداشت جشن جهانی نوروز ۱۴۰۴ که در مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی برگزار شد، نوروز را فراتر از یک مناسبت تقویمی و به عنوان...

مطالبات صنعت گردشگری؛ بررسی زیر ساخت‌ها و انتظارات گردشگری در دسترس

مطالبات صنعت گردشگری؛ بررسی زیر ساخت ها و انتظارات گردشگری در دسترس مطالبات صنعت گردشگری محمد اسماعیل ارجمندی؛ مدیر مسئول مجله سفرنوی...