ابزارهای گردشگری پایدار
ابزارهای مورد استفاده برای هرچه پایدارتر ساختن گردشگری
گردشگری به عنوان ابزار موثر انتقال ثروت و سرمایهگذاری از بخش ثروتمند و توسعهیافته به مناطق کمترتوسعهیافته و فقیرتر دیده میشود. گردشگری از جنبههای گوناگونی میتواند در این زمینه موثر باشد، چرا که گردشگری دارای اثرات اجتماعی، طبیعی و اقتصادی مختلفی است (Sharpley,2002). گردشگری میتواند به گونهای عملکند که ثروت از مناطق غنی به مناطق فقیر بازپخشگردد. یکی از عوامل اصلی موفقیت در استفاده از گردشگری برای اهداف توسعه منطقهای این است که مزایای گردشگری در سراسر منطقه اطراف گسترش یابد (Telfer,2002). علاوهبراین، گردشگری همچنین میتواند منجر به مدرنسازی در مناطق پیرامونی شود، اما به منظور انجام این کار، منطقه به طور کلی باید از اقتصاد گردشگری بهرهمند شود (Rogerson,2015,p281). گردشگری زمانی پایدار است که دارای اقتصاد بادوام و مترقی باشد و منابعی که آینده گردشگری بدان وابسته است، به ویژه محیط فیزیکی و بافت اجتماعی جامعه میزبان را تخریب نکند (: Vojtko,2015,p3). هدف مورد نظر توسعه منطقهای، لزوما با نتایج صنعت گردشگری به عنوان یک فعالیت اقتصادی مشابه نیست، زیرا در بسیاری موارد بر اولویتهای غیرمحلی استوار است(Rogerson,2015,p281).
جهت نیل به اهداف گردشگری پایدار به ابزارهایی به شرح ذیل نیاز است :
ابزارهای مدیریت
کار زیادی در خصوص کاربرد شاخصها در یک کشور یا در سطح مقصد گردشگری انجام شده است تا پایداری گردشگری مورد نظارت قرار گیرد و نیاز به اقدام را هدایت نماید. تعیین شاخصهای مناسب در قالب طرحریزی راهبردی، در مرحله آغازین عملی شده است که در آن دستاندرکاران بر سر انتخاب شاخصهایی که سود افزوده را مشخص میسازند به توافق میرسند و سپس به احتمال فراوان از آن شاخصها استفاده میکنند. شاخصها باید در برگیرنده عملکرد و رقابتپذیری (مثلاً رضایت بازدیدکنندگان و بازگشت سرمایه) و اثرگذاری و پایداری (مثل اشتغال و تولید زباله) باشند. دستاندرکاران باید با همکاری یکدیگر در مورد وضعیت و اجرای فرآیندهای نظارتی و معیارگذاری اقدام نمایند. آنان باید در پی یک توافق مشترک بر سر تعیین محدودیتهای تغییرات قابل قبول باشند که محصول توسعه گردشگری خواهد بود. ( UNW.T.O,2018).
ابزارهای فرماندهی و کنترل
این ابزارها، عامل کنترل توسعه گردشگری عملیاتهایی بودند که از سوی قانون، حمایت میشوند و از نظر قانونی هم لازمالاجرا هستند. ابزارهایی که قانون گردشگری را پدید میآورند و باید در برگیرنده اصول پایداری باشند و دیگر ابزارهای قانونی مثل صدور مجوز رسمی عملیات و مقررات قانونی را نیز پوشش دهند. کاربرد اصلی همکاری دستاندرکاران مختلف آن است که ابزارهای قانونی مورد اشاره با موفقیت فاصله دارند، اگر درگیر فرآیند طرحریزی شوند و رعایت گردند. مثلاً اس.ان.وی و سازمان محیط زیست جهانی سازمان ملل با همکاری یکدیگر در چند کشور برای پیشنویس قوانین گردشگری، مشاورههای گستردهای با صنعت گردشگری، دولت محلی و جامعه مدنی داشتند. کارهای جاری برای تضمین درک و اشاعه اجرای قوانین اهمیت زیادی دارد. فرآیندهای همکاری در تدوین طرحهای قانونی کاربرد زمین و فضا نیز بسیار مهم هستند و در ایجاد گردشگری پایدارتر نقش اساسی دارند. ارتباط بین این طرحها برای راهبردهای گردشگری پایدار، الزامی غیرقابل تردید است که از طریق همکاری دستاندرکاران مختلف حاصل میشود. همکاری بین مقامات محلی، طراحان، جوامع محلی و مجامع زیستمحیطی میتواند سبب شکلگیری معیارهای مثبت و راهنماییهای طراحی برای توسعه گردشگری پایدار نوین شود.
ابزارهای اقتصادی
ابزارهای اقتصادی میتوانند بر رفتار کسب و کارها و گردشگران اثرگذار باشند. مالیاتها و هزینهکردها میتوانند کمکحال سطوح استفاده از منابع مثل آّب و افزایش درآمد باشند که خود به حفاظت از محیط زیست و رفع نیازهای جامعه کمک میکنند؛ مثلاً فروش بلیت برای بازدید از پارکها و سایر مراکز پربازدید. ابزارهای اقتصادی همچنین میتوانند شامل وامها و کمکهای اعطایی برای پروژههای خاص و طرحهای ابتکاری و نو باشند. در همه حالات فرآیندهای همکاری متضمن موفقیت بیشتر و تضمین دخالت کسب و کارها و سایر دستاندرکاران در امور اطلاعرسانی از مقاصد و خواستههای خود میباشد.
ابزارهای داوطلبی
ابزارهای داوطلبی طبق تعریف، تقریباً به همکاری دستاندرکاران تکیه دارد و موفقیت آنان را در گرو همین همکاری قرار میدهد. یک نوع از ابزارهای مورد بحث به کارگیری قوانین و راهنماییهای داوطلبانه است که برای نفوذ و اثرگذاری بر فعالیت کسب و کار و گردشگر دنبال میشود. موفقیت به میزان پیشرفت و توجه به قوانین بستگی دارد. این امر با تقویت مداخله در شروع به کار همه افراد و نهادهایی است که باید قوانین را دنبال و ترویج کنند، همراه میباشد. مطالعه موردی کاستاریکا نشان میدهد که قوانین داوطلبانه در بخش گردشگری به کار میروند و از سوی کسب و کارها پشتیبانی و تقویت میشوند. ( ابزارهای مورد استفاده پایدارتر ساختن گردشگری ) چارچوبهای صدورگواهی، تدوین استانداردها، بررسی و عنوانگذاری جملگی در تشویق و ترغیب عملکرد محیطی و اجتماعی بهتر، مفید واقع میشوند. آنها اهداف دقیق کسب و کار را روشن میسازند و محرکهای بازاری را مشخص مینمایند. این قبیل ابزارها زمانی کارآیی بهتری دارند که از سوی گروهی از دستاندرکاران به شکل گروهی به کار گرفته شوند از جمله توسط دولتها از طریق مشارکت، سازمانهای مردمنهاد از طریق ارائه توصیه و آموزش، و بالاخره توسط گروههای مصرفکننده و رسانه به شکل افزایش آگاهیها.
ابزارهای حمایتی
سایر ابزارهایی که میتوانند گردشگری را پایدارتر نمایند، عبارتند از: سرمایهگذاری روی زیرساختها، ظرفیتسازی، بازاریابی و اطلاعرسانی. شروع آنها نیز با عمل همراه است. مثل اقدام به سرمایهگذاری روی سامانههای حمل و نقل عمومی، انرژی سبز، آب سالم و غیره. در برخی موارد این امر از طریق سرمایهگذاری مشترک خصوصی و دولتی محقق میشود. همچنین راههای زیادی برای همکاری دست اندرکاران مختلف در طرحهای ابتکاری بازاریابی، وجود دارد که اشکال گردشگری پایدارتر را ارتقا میبخشد. ( ابزارهای مورد استفاده پایدارتر ساختن گردشگری ) کل حوزه ظرفیتسازی؛ شامل وضع مقررات برای راهنمایی و مشاوره مستقیم به کسب و کارها جوامع به روشنی ارتباط تنگاتنگ با همکاری دستاندرکاران مختلف داشته و مستلزم تبادل دانش و یادگیری از یکدیگر است. در اکثر مطالعات موردی مثالهایی از ظرفیتسازی مشاهده میشود. یعنی فعالیتی که از نگرش کلی در خصوص فرآیندهای همکاری دستاندرکاران نشأت میگیرد. ( UNW.T.O,2018)
منابع : Vojtko, V. (2015). Tourism & Hospitality - sustainability and responsibility, Profess Consulting s. r. o., (33)7, 128-160. Telfer, D. J. (2002). Tourism and Regional Development. Issues. In Tourism and Development: Concepts and Issues, by R. Sharpely and D. J Telfer (Eds. ) Clevedon, England: Channel View Publications, 112-148. Sharpley, R. (2002). Tourism: A Vehicle for Development?" In Tourism and Development: Concepts and Issues , by R. Sharpely and D. J Telfer (Eds. ), Clevedon, England: Channel View Publications, 11-34. Rogerson, M. (2015). Tourism and regional development: The case of South Africa’s distressed areas, Development Southern Africa (Routledge) (32)3, 277–291. Tourism and Sustainable Development Goals - Journey to 2030 book ,2018. UNW.T.O Publication .
مطالب مرتبط
استفاده بهینه از منابع آب و انرژی
استفاده بهینه از منابع آب و انرژی استفاده بهینه از منابع آب و انرژی اهمیت استفاده بهینه از منابع آب و انرژی در گردشگری پایدار در حال ح...
مفهوم و اصول گردشگری پایدار
مفهوم و اصول گردشگری پایدار مفهوم و اصول گردشگری پایدار تعریف گردشگری پایدار مفهوم و اصول گردشگری پایدار- گردشگری پایدار یک الگوی توسعه...
جایگاه زنان در گردشگري؛ اهمیت و راهکارهاي حمایتي
باید از ظرفیت های این قشر زنان جامعه که آمیخته ای است از شوق، توانایی و آگاهی در توسعه گردشگری -همچون دیگر اقشار جامعه- حداکثر بهره را برد. (زنان گردش...