گردشگری ایران: در انتظار تدبیر
گردشگری ایران؛ چشمانداز مبهم و خطر مهاجرت متخصصان
به گزارش مجله سفر نویسان، صنعت گردشگری ایران، پس از تجربه وقفهای ۱۲ روزه ناشی از تنشهای اخیر، با چالشهای عمیقتری دست و پنجه نرم میکند که ریشههای آن به سالها قبل بازمیگردد. امیرمسعود لوافان، مدیر هتل پیروزی، آژانس مسافرتی شهرزاد بال اصفهان و پارسیان نقش جهان، در گفتوگو با مجله سفر نویسان، وضعیت کنونی را "فوق قرمز" توصیف کرده و نسبت به از دست رفتن بازارهای هدف و مهاجرت نیروهای متخصص هشدار داد.
سایه جنگ بر سر ورود گردشگران خارجی
لوافان با اشاره به مشکلات ۱۲ روزه اخیر، تأکید کرد که "جنگ واقعی با گردشگری ما سالهاست که آغاز شده است؛ یعنی از دوره اول ریاست جمهوری آقای ترامپ شروع شد و طبیعتاً اکنون به اوج خود رسیده است." وی افزود که وزارت امور خارجه کشورهای اروپایی، آمریکا و سایر کشورهای درگیر، ورود به ایران را در شرایط قرمز قرار دادهاند و اکنون در وضعیت جنگی، این شرایط "فوق قرمز" شده است و "هیچ مسافری به ایران نخواهد آمد."
مدیر هتل پیروزی اصفهان از توقف صدور ویزا برای مسافران ورودی خبر داد و گفت: "آژانسهای ورودی نمیتوانند روی بحث تبلیغات فعالیتی داشته باشند و اصلاً نمیدانند برای چه بازهای باید تبلیغات کنند." به گفته وی، مسافران خارجی برای سپتامبر از دست رفتهاند و اگر تا یک ماه آینده وضعیت مشخص نشود، مسافران سال جدید میلادی و پایان سال جاری نیز از دست خواهند رفت که به معنی "از دست دادن تقریباً دو دوره و عقب ماندن یک ساله" است.
لغو تورها و اشغال پایین هتلها؛ بحران در گردشگری داخلی و خارجی
لوافان وضعیت آژانسهای مسافرتی را بحرانی توصیف کرد و گفت: "تمام برنامهریزیهای انجامشده از اردیبهشت ماه برای تورهای خروجی، منجر به صدور ویزا یا رزرو هتل در کشورهای بدون نیاز به ویزا شده بود؛ اما متأسفانه تمام این برنامهها لغو شدند و ما در حال حاضر مشغول پرداخت خسارات و بازگرداندن وجه به مشتریان هستیم."
او همچنین به وضعیت نامطلوب گردشگری داخلی اشاره کرد و افزود که آمار کنسلیها بسیار بالا بوده و "آمار اشغال هتلها در شهر و استان اصفهان به طور متوسط کمتر از ۱۰ درصد گزارش شده است." لوافان با تأکید بر عدم تأثیرگذاری اقدامات استانداری اصفهان برای جذب مسافر و در نظر گرفتن سقف ۵۰ درصدی ظرفیت هتلها، نسبت به تعطیلی کامل برخی هتلها و تعدیل نیروی شدید در این بخش ابراز نگرانی کرد. وی هشدار داد: "در صورتی که این وضعیت ادامه یابد... تعدیل نیرو به ساختار کارشناسی و متخصص این بخش آسیب جدی خواهد زد و در نهایت با از دست دادن نیروهای متخصص و آموزشدیده... شاهد مهاجرت آنها به سایر بخشها و صنایع خواهیم بود."
نیاز به چشمانداز دولتی و خطر از دست دادن سرمایه انسانی
مدیر هتل پیروزی، راهکار برونرفت از این بحران را ارائه یک چشمانداز مشخص از سوی دولت دانست. وی تصریح کرد: “تا زمانی که دولت چشمانداز مشخصی ارائه ندهد و وضعیت آینده گردشگری مشخص نشود، تمام اقدامات بخش خصوصی در حالت تعلیق خواهد ماند.”لوافان با وجود تمامی چالشها، به نقاط قوت و مثبتی در جامعه گردشگری ایران اشاره کرد که در صورت عادی شدن شرایط، میتواند به بهبود سریع وضعیت کمک کند. او ابراز امیدواری کرد که در صورت توافقات در زمینه خروج ایران از وضعیت قرمز گردشگری و فراهم شدن مجدد شرایط فعالیت با کشورهای دیگر، "شرایط گردشگری ایران به یک وضعیت ایدهآل برسد."
با این حال، او بزرگترین نگرانی خود را مهاجرت نیروهای متخصص این صنعت دانست: "من خودم بسیاری از همکاران و دوستانم را میشناسم که با نیروهای خود به کشورهایی مانند عمان، دبی، ترکیه و گرجستان رفتهاند و در آنجا از تواناییهای خود بهره میبرند. این موضوع میتواند به یک مشکل جدی تبدیل شود." وی افزود: “در صورتی که پرسنل هتلها ماهها حقوق نگیرند و دارای مهارتهای تخصصی باشند، ممکن است به کشورهای دیگر مهاجرت کنند و در آنجا جذب شوند... در نتیجه، به تدریج و بهصورت عملی، منابع انسانی این بخش از بین خواهد رفت.”
مطالب مرتبط
روابط گردشگری ایران و آفریقا؛ محمود بنکدارنیا
محمود بنکدارنیا، عضو جامعه تورگردانان، پتانسیل بازار آفریقا را برای گردشگری و سرمایه گذاری برجسته می کند. رفع موانع اقتصادی و بانکی، اولین گام برای تو...
افتتاح اقامتگاه بومگردی در دشتیاری؛ گامی به سوی توسعه گردشگری پایدار
اقامتگاه بوم گردی «ندارگ» با ظرفیت ۳۰ نفر در دشتیاری افتتاح شد. این پروژه، بخشی از برنامه های توسعه گردشگری مکران محسوب می شود و بر اشتغال زایی، خودات...
تحول در میراثفرهنگی: مسیر جدید وزارتخانه برای توسعه پایدار
نشست شورای معاونان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بر محورهای کلیدی همچون نقش دیپلماسی فرهنگی، اصلاح نظام مالیاتی و بیمه ای، مدیریت منابع ما...