تابستان گردشگری: فرصتی برای خروج از بحران؟
تأثیر جنگ بر صنعت گردشگری: چالشها و راهکارهای بازگشت به رونق
مدیر عامل گروه بوتیک هتلهای روماک، ماهان مدون، در مصاحبهای اختصاصی با مجله سفر نویسان، به بررسی تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم تجاوز به خاک کشور بر صنعت گردشگری و هتلداری پرداخت. او با اشاره به آسیبپذیری این صنعت در شرایط بحران، بر ضرورت حمایت دولت و بخش خصوصی برای بازگرداندن رونق و نشاط به جامعه تأکید کرد.
گردشگری، اولین قربانی بحران
مدون در تشریح وضعیت کنونی صنعت گردشگری گفت: "هر بحرانی که پیش میآید، معمولاً صنعت گردشگری و هتلداری اول از همه تأثیر میگیرد." وی افزود که گردشگری به عنوان یک کالای لوکس در سبد خانوارها تلقی میشود و در شرایط بحرانی، اولین بخشی است که از برنامهریزی مردم حذف میشود. به گفته او، در صورت تشدید بحران، کسبوکارهای مرتبط با گردشگری عملاً به سمت توقف و عدم درآمدزایی حرکت میکنند.
این مدیر صنعت هتلداری، با اشاره به مهاجرت موقت مردم از شهرهای بزرگ به مناطق امنتر در طول بحران، خاطرنشان کرد که در این دوره، هتلها و اماکن اقامتی شمال کشور شاهد افزایش ناگهانی ضریب اشغال تا ۱۰۰ درصد بودند. با این حال، وی تأکید کرد که این رشد پایدار نبوده و پس از فروکش کردن بحران، ضریب اشغال اکثر مراکز اقامتی شمال کشور به صفر کاهش یافته است. مدون در این زمینه تصریح کرد: "نمیتوان گفت که اقامتگاهها و هتلهای شمال کشور واقعاً سود کردهاند؛ شاید فقط یک جریان نقدینگی برایشان ایجاد شده که اگر خیلی زرنگ باشند، میتوانند با مدیریت این جریان نقدینگی شاید کمی خودشان را سرپا نگه دارند." او همچنین به ضررهای شدید وارده به مراکز گردشگری در تهران و کیش اشاره کرد و گفت که عدم درآمد، پوشش هزینهها را بسیار دشوار کرده و به ناچار، به منابع انسانی ضربه میزند.
نقش دولت و بخش خصوصی در بازگشت نشاط اجتماعی
با آغاز فصل سفرهای تابستانی و ضرورت بازگشت نشاط اجتماعی و اقتصادی، مدون به نقش حیاتی دولت و بخش خصوصی در رفع چالشها و ایجاد اعتماد در مسافران پرداخت. او اظهار امیدواری کرد که با ثابت ماندن شرایط، در پایان تیرماه شاهد بازگشت سفرهای تابستانی باشیم.مدیر عامل گروه بوتیک هتلهای روماک بر لزوم حفظ نیروی انسانی و تأمینکنندگان توسط بخش خصوصی تأکید کرد و گفت: "کاری که به نظر من بخش خصوصی باید انجام دهد این است که به هر نحو ممکن بتواند نیروی انسانی خود را حفظ کند، منابع و تأمینکنندگانش را از دست ندهد، بتواند خود را سرپا نگه دارد و سطح کیفیت خدمات را تا حد امکان پایدار نگه دارد."
وی خواستار حمایتهای دولتی در حوزههای مالیات، تأمین اجتماعی، تأمین زیرساختها و عوامل انرژی شد و افزود: "باید مشوقها و بخشودگیهای خاصی در نظر گرفته شود تا این صنعت بتواند دوباره وارد چرخه فعالیت شود." مدون هشدار داد که در غیر این صورت، شاهد تعطیلی بسیاری از کسبوکارهای کوچک و متوسط در حوزه گردشگری و کاهش شدید کیفیت خدمات خواهیم بود. وی همچنین پدیده "ارزانفروشی" برای نجات کسبوکارها را خطری دانست که میتواند در آینده منجر به ورشکستگی دیرهنگام آنها شود.
گردشگری رویدادمحور، راهکاری برای مدیریت بحران
در پایان، مدون توصیههای خود را به برنامهریزان و مجریان صنعت گردشگری برای مدیریت بحران و دستیابی به جریان پایدار سفر ارائه کرد. او بر تمرکز بر گردشگری رویدادمحور تأکید کرد و گفت: "من فکر میکنم که در شرایط بحران، اگر دستاندرکاران بخواهند اقدامی انجام دهند، میتوانند با تمرکز بر گردشگری رویدادمحور، بخشهای مختلف بازار هدف را در نقاط مختلف بین صنعت گردشگری به یک وضعیت نرمال نسبی دسترسی پیدا کنند."
وی نقش شهرداریها و حوزه میراث فرهنگی را در برگزاری رویدادهای شهری، به ویژه ایونتهای محدود، کوتاهمدت و با ریسک پایین، بسیار مهم دانست. مدون ابراز امیدواری کرد که با شکلگیری جریان سفر و افزایش تقاضا، روحیه عمومی مردم تغییر کرده و قدرت اقتصادی لازم برای قرار دادن سفر در سبد مصرفی خانوارها فراهم شود. "انشاءالله شاهد یک تابستان خوب و موفق باشیم." او افزود.
مطالب مرتبط
احیای هتل قدیم رامسر با مرمت آبگرمهای تاریخی: تلاشی برای بازگرداندن شکوه گذشته
مرمت و بهره برداری از آبگرم های تاریخی رامسر در مجاورت هتل قدیم، امیدواری هایی را برای احیای این هتل و بازگشت رونق گردشگری به منطقه ایجاد کرده است. با...
منصوب شدن مهران امیرحسینی به هیئتمدیره شرکت سرمایهگذاری ایرانگردی و جهانگردی
با بهره گیری از تخصص وی، شرکت قصد دارد بهره وری را افزایش دهد و سرمایه گذاری جهانی را به بخش گردشگری در حال رشد ایران جذب کند.
برخورد جدی با خانه مسافرهای غیرمجاز در کردستان
معاون گردشگری و سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان بر اهمیت همکاری بین بخشی دستگاه های نظارتی استان برای جلوگیری از فعال...